Moja koleżanka z Korei nauczyła mnie, jak rozmrażać ryby i mięso w ciągu 7-10 minut. Teraz się z wami tym podzielę
Nierzadko zdarza się, że trzeba szybko coś przygotować, ale główny składnik jest zamrożony. Jeśli pilnie potrzebujesz rozmrozić rybę lub mięso, użyj trików stosowanych przez koreańskie gospodynie.
Szybkie rozmrażanie mięsa:
Do szybkiego rozmrażania mięsa prosto z zamrażarki potrzebujesz wody, głębokiej szerokiej miski i cukru.
Instrukcja:
- Zmierz półtora litra wody i podgrzej ją do 40 stopni Celsjusza dowolnym dostępnym sposobem. Aby osiągnąć właściwą temperaturę, można użyć termometru kuchennego, ale doświadczone gospodynie potrafią oszacować temperaturę palcem: płyn powinien być nieco cieplejszy od ciała.
- Wlej wodę do miski, dodaj trzy łyżki stołowe cukru i dokładnie wymieszaj.
- Umieść kawałek mięsa w podgrzanej, słodzonej wodzie i pozostaw na około dziesięć minut, aż całkowicie rozmrozi się.
Cukier w ciepłej wodzie przyspiesza proces rozmrażania, dodaje smaku mięsu i nadaje mu pikantności.
Szybkie rozmrażanie ryb:
Procedura rozmrażania ryb jest podobna do tej z mięsem, z tą różnicą, że zamiast cukru używamy soli.
Działania będą miały przeważnie taki sam przebieg:
- Podgrzej półtora litra wody do 40 stopni.
- Przelej wodę do dużej miski, dodaj trzy łyżki stołowe soli (kuchennej lub morskiej) i dokładnie wymieszaj wszystko.
- Zanurz tuszkę ryby w uzyskanym roztworze słabej soli i poczekaj, aż całkowicie się rozmrozi.
Sól pomoże przyspieszyć proces rozmrażania ryby oraz nada jej smak i zrobi ją marynowaną przed przygotowaniem.
Czas rozmrażania może się skrócić lub wydłużyć w zależności od wielkości kawałka mięsa lub ryby. Jednak ważne jest, aby dokładnie przestrzegać proporcji soli lub cukru oraz właściwej temperatury.
